Što je ambliopija (lijeno oko)?

Ambliopija (lijeno oko)

Ambliopija se naziva i poremećaj "lijenog oka". Taj poremećaj vida obično se javlja u ranom djetinjstvu kao posljedica različite vidne oštrine na oba oka. Mozak potiskuje vidne informacije koje stižu iz slabijeg oka, pa se ono ne razvija do svoje pune funkcije i to može dovesti do trajnog i nepopravljivog oštećenja vida.

Dijagnosticiranje ambliopije

Iako je u mnogim slučajevima ambliopija povezana sa strabizmom, postoje slučajevi da je „lijeno oko“ dijagnosticirano u odsutnosti strabizma. Liječenje je djelotvornije ako se poremećaj otkrije dovoljno rano. Najčešći simptom koji se povezuje s poremećajem „lijenog oka“ različit je položaj očiju tj. roditelj primjećuje da djetetu oko bježi prilikom gledanja. U nekim slučajevima uopće nema simptoma. Iz tog je razloga važno posjetiti oftalmologa radi pregleda i liječenja. Međutim u otkrivanju tog poremećaja mnogo veću ulogu imaju roditelji i obitelj.

Liječenje ambliopije

Učinkovitost metoda liječenja ambliopije u velikoj mjeri ovisi o dobi pacijenta. Drugim riječima, liječenje je djelotvornije u ranim stadijima jer oko još nije jako oštećeno. U nastavku je prikazana djelotvornost liječenja u odnosu na dob pacijenta.

  • Za djecu mlađu od 4 godine, rezultat liječenja je izvrstan.
  • Za djecu u dobi od 4 do 6 godina, rezultat liječenja je dobar.
  • Za djecu stariju od 6 godina, rezultat liječenja je prihvatljiv.
  • Za djecu stariju od 10 godina, rezultat liječenja je nedovoljan.

Ako se ambliopija ne liječi u ranim stadijima, dovodi do potpune sljepoće. Najraširenija metoda, koja se pokazala najuspješnijom, upotreba je flastera za prekrivanje jačeg oka kako bi se potaknula upotreba slabijeg oka. Ostale metode liječenja treba preporučiti specijalist.