Što su mušice u vidnom polju?

Mušice u vidnom polju

Izraz “mušice” odnosi se na stanje u kojem se u vidnom polju pojavljuju lebdeće točkice. To su sitni komadići želatine ili bjelančevina koji se formiraju u srednjem dijelu oka poznatom kao staklovina ili staklasto tijelo.

Mušice su često posljedica starenja i česti su kod ljudi koji su imali operaciju sive mrene.

Sa starenjem se staklovina odvaja od retine – dijela oka koji šalje električne signale u mozak.Tako nastaju sitni prstenovi ili mrežice koje bacaju sjenu, zbog čega se pojavljuju mušice u vidnom polju. S vremenom se retina može razderati i odvojiti, što zahtijeva hitno liječenje kako bi se zaštitio vid.

Koji su simptomi mušica u vidnom polju?

 • Crne točkice u vidnom polju
 • Točkaste sjenke u vidnom polju
 • Dugi i tanki končići u vidnom polju
 • Jedan od najprepoznatljivijih simptoma mušica dugi su i tanki končići koji kao da 'lebde' u vidnom polju. Oni mogu biti prozirni ili prilično neprozirni. Mušice mogu imati i oblik malih točkastih sjenki. Bezbolne su i možete ih primijetiti u vidnom polju u svakom trenutku.

  Mušice u vidnom polju najbolje se prepoznaju kad gledate u bijelu površinu ili pozadinu. Mogu biti bilo kojeg oblika i veličine i pojavljivati se i danju i noću.

Koji su uzroci mušica u vidnom polju?

 • Proces starenja
 • Razderotina retine
 • Odvajanje retine
 • Mušice u vidnom polju mogu zahvatiti ljude svih dobi, ali češće su kod starijih ljudi.

  Sa starenjem se želatinozna tvar u sredini oka (poznata kao staklovina) počinje skupljati i postaje vlaknasta. Taj vlaknasti materijal ponekad se može otrgnuti i počinje plutati po oku, uzrokujući pojavu poznatu kao 'mušica'.

  Mušice u vidnom polju mogu biti i posljedica razderotine ili odvajanja retine – fotosenzitivnog tkiva oka koje šalje optičke informacije u mozak. Odvajanje (ablacija) retine ozbiljna je bolest koja zahtijeva hitno liječenje kako bi se spriječila trajna sljepoća.

Kako se liječe mušice u vidnom polju?

 • Mušice u vidnom polju najčešće ne treba liječiti. Obično su bezopasne i u većini slučajeva ne ugrožavaju vid.

  Mozak većinom nauči ignorirati mušice u vidnom polju, ali veće mušice mogu biti smetnja vidu.

  Zahvatom YAG laserom mogu se razbiti mušice u vidnom polju i pomaknuti ih prema rubovima oka.

  Ako mušice u vidnom polju značajno utječu na vid i ne nestanu same od sebe, može se provesti operativni zahvat koji se naziva vitrektomija. To je prilično invazivan zahvat. Uključuje zamjenu želatinozne tekućine u oku (staklovine) specijalnom otopinom. To može pomoći da se uklone mušice u vidnom polju.