Refrakcijska zamjena očne leće

Za mnoge ljude, zamjena očne leće (koja se ponekad naziva refrakcijskom zamjenom leće) najbolja je opcija za poboljšanje vida. Najdjelotvornija je kod pacijenata u dobi od 45 ili više godina.

Zamjena/ugradnja leće može biti izvrstan izbor za ljude koji nisu prikladni kandidati za lasersku korekciju vida. Omogućuje im da žive bez ograničenja koja im nameću naočale ili kontaktne leće.

Tijekom zahvata, Vaša prirodna leća uklanja se i zamjenjuje umjetnom lećom vrhunske kvalitete. Time se ispravlja problem vida, uključujući sivu mrenu. Postoji mnogo vrsta umjetnih leća. Vaš kirurg preporučit će Vam najprikladniju za Vas.

'Sloboda' je riječ koja to najbolje opisuje

Neno Belan, glazbenik, operacija sive mrene zamjenom očne leće

Prije zahvata

 1. Dođite s prijateljem ili članom obitelji

  Pacijenti ne bi smjeli voziti nakon operacije, pa se preporučuje da organiziraju prijevoz ili da dođu u pratnji i na zahvat i na kontrolu.

 2. Dolazak na zahvat

  Kada dođete na zahvat, dočekat će Vas Vaš kirurg i objasniti Vam svaki korak u postupku. Imat ćete priliku pitati sve što Vas zanima o zahvatu.

 3. Anestezija

  Vaš optometrist stavit će Vam kapi u oko i dati anesteziju, tako da tijekom zahvata nećete ništa osjetiti. Liječnik će Vam dati anesteziju i ponuditi blagi sedativ kako biste se tijekom postupka osjećali opušteno.

Tijekom zahvata

 1. Priprema za zahvat

  Kirurg će lagano zarezati površinu Vašeg oka i nježno umetnuti sićušnu sondu kako bi se leća mogla sigurno ukloniti.

 2. Uklanjanje prirodne očne leće

  Kada se ukloni Vaša prirodna leća, na njezino mjesto stavlja se umjetna leća.

 3. Umetanje umjetne leće

  Čim se umjetna leća umetne, ona se izravna i smjesti u prirodan položaj u oku.

Nakon zahvata

 1. Neugoda i osjetljivost

  Kada popusti anestezija, možda ćete osjećati prolaznu neugodu. Vaš kirurg savjetovat će Vam kako se najbolje s tim nositi.

 2. Trajanje oporavka

  Sada trebate otići kući i opustiti se. Tijekom oporavka možda ćete primijetiti zamagljen vid i bliještanje, ali to će se s vremenom popraviti.

 3. Dugoročna briga o očima

  Doći ćete na kontrolu sljedeći dan, a zatim mjesec dana i tri mjeseca nakon zahvata. Preporučujemo Vam i da jednom godišnje ili jednom u dvije godine odete na očni pregled radi kontrole očnog zdravlja.

Imate li pitanja?

Posjetite našu stranicu s čestim pitanjima i pronađite odgovor na sva pitanja o operaciji zamjene očne leće.

Posjetite stranicu s čestim pitanjima