Što je centralna serozna retinopatija?

Centralna serozna retinopatija

Centralna serozna retinopatija je bolest koja uzrokuje privremeno, ali u nekim slučajevima trajno zamagljen vid. Najviše pogađa muškarce mlađe do srednje dobi.

Obično zahvaća jedno oko, a u rijetkim slučajevima oba. Posljedice centralne serozne retinopatije najčešće su prolazne i većina pacijenata povrati dobar vid. Liječenje može značajno ubrzati oporavak.

Centralna serozna retinopatija događa se kad se ispod retine – dijela oka koji svjetlosne zrake pretvara u električne signale – stvara tekućina. Te otekline poput mjehura mogu izazvati iskrivljen vid.

Koji su simptomi centralne serozne retinopatije?

 • Zamagljen i iskrivljen vid na jednom oku
 • Zamagljen centralni vid
 • Smećkasta ili tamna slika
 • Simptomi ove bolesti većinom uključuju probleme s centralnim vidom. Obično se javljaju na jednom oku, a pogađaju i muškarce i žene – iako više obolijevaju mladi muškarci.

  Jedan je od najčešćih simptoma zamagljen ili iskrivljen vid na jednom oku. Ako patite od centralne serozne retinopatije, centralni vid Vam može biti mutan, a slika smećkasta ili tamna.

  Možete imati i slijepe točke u vidu, biti prekomjerno osjetljivi na svjetlo i vidjeti predmete manjima nego što stvarno jesu. Bolest ponekad uopće nema vidljivih simptoma.

Koji su uzroci centralne serozne retinopatije?

 • Smatra se da je jedan od faktora stres
 • Prekomjerna upotreba steroida
 • Nije sa sigurnošću poznato što je uzrok centralne serozne retinopatije. Otkriveno je nekoliko faktora koji mogu povećati rizik razvoja ove bolesti.

  Smatra se da je jedan od glavnih uzroka stres. Dok ste pod stresom, Vaše tijelo proizvodi prirodni steroid koji se naziva kortizol. On Vam pomaže da se nosite s problemom i bitan je za zaštitu Vašeg tijela. Međutim, velike količine kortizola mogu biti problematične. Vjeruje se da postoji povezanost između proizvodnje kortizola i centralne serozne retinopatije, ali to nije dokazano.

  Smatra se da nastanku bolesti pridonosi i prekomjerna upotreba drugih steroida.

Kako se liječi centralna serozna retinopatija?

 • Laserskom operacijom
 • Većina ljudi se obično oporavi u roku od 4 do 6 mjeseci i nije im potrebno liječenje. Ako bolest traje godinu dana i osjetno utječe na Vaš život, može pomoći laserski zahvat.

  Tijekom laserske fotokoagulacije, laserom se tretira srednji dio retine koji se naziva makula ili žuta pjega kako bi se zapečatilo mjesto propuštanja.

  Za pacijente kod kojih postoji rizik ožiljka na makuli koji bi trajno oštetio vid, prikladnija je fotodinamska terapija, u kojoj se lasersko liječenje kombinira s fotosenzitivnim lijekom.